- II. Beslenme Eksikliğinin Sebepleri
- II. Beslenme Eksikliğinin Sebepleri
- IV. Beslenme Eksikliğinin Neticeleri
- V. Beslenme Eksikliklerinin Tanısı
- VI. Beslenme Eksikliklerinin Tedavisi
- VII. Beslenme Eksikliklerinin Önlenmesi
- Beslenme Eksiklikleri İçin Gıda Takviyeleri
- IX. Beslenme Eksiklikleri Üstüne Inceleme
I. Beslenme Eksiklikleri
II. Beslenme Eksikliğinin Sebepleri
III. Beslenme Eksikliğinin Neticeleri
IV. Beslenme Eksikliğinin Emareleri ve Semptomları
V. Beslenme Eksikliklerinin Tanısı
VI. Beslenme Eksikliklerinin Tedavisi
VII. Beslenme Eksikliklerinin Önlenmesi
VIII. Beslenme Eksiklikleri İçin Gıda Takviyeleri
IX. Beslenme Eksiklikleri Üstüne Inceleme
Sık Sorulan Sorular
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Beslenme | Beslenme, vücudun muntazam emek harcaması için gereksinim duyduğu gıdaları sağlama sürecidir. |
Rejim | Rejim, bir bireyin tertipli olarak tükettiği yemek ve içeceklerdir. |
Dayanıklılık | Dayanıklılık, olumsuzluklardan yahut zor durumlardan kurtuluş kabiliyetidir. |
Sıhhat | Sıhhat; bedensel, psikolojik ve toplumsal yönden iyilik halidir. |
Sıhhat | Wellness sıhhatli ve sevinçli olma halidir. |
II. Beslenme Eksikliğinin Sebepleri
Beslenme eksikliklerine katkıda bulunabilecek birçok unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Rejim seçimleri
- Genetik
- Tıbbi durumlar
- Çevresel faktörler
- Hayat seçimi seçimleri
Birtakım durumlarda, beslenme boşlukları birden fazla faktörün birleşiminden kaynaklanabilir. Örnek olarak, anemiye genetik yatkınlığı olan birinin, demir açısından düşük bir rejime haiz olduğu halde beslenme boşluğu geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir.
Beslenme eksikliklerinin bir bireyin sağlığı üstünde mühim bir etkiye haiz olabileceğini belirtmek önemlidir. Örnek olarak, C vitamini eksikliği olan bir bireyin, diş eti kanamasına, eklem ağrısına ve öteki sıhhat problemlerine neden olabilen bir vaziyet olan iskorbüt hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir.
Beslenme açığınız olabileceğinden kaygı ediyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz, beslenme açığınızı belirlemenize ve bu tarz şeyleri ele almak için bir plan geliştirmenize destek olabilir.
II. Beslenme Eksikliğinin Sebepleri
Beslenme eksikliklerine katkıda bulunabilecek pek oldukça değişik unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Fena beslenme
- Besin alerjileri yahut intoleransları
- Tıbbi durumlar
- İlaçlar
- Gebelik ve emzirme süreci
- Yaşlılık
- Sosyoekonomik vaziyet
Fena beslenme, beslenme boşluklarının en yaygın sebeplerinden biridir. Fena beslenme, çoğu zaman meyve, sebze ve tam tahıl eksikliğiyle karakterize edilir. Bu, vitaminler, mineraller ve lifler dahil olmak suretiyle muhtelif besinlerde eksikliğe yol açabilir.
Besin alerjileri yahut intoleransları da beslenme boşluklarına yol açabilir. Birisi muayyen bir gıdaya alerjisi yahut intoleransı olduğunda, o gıdayı tamamen yemekten kaçınabilir. Bu, o gıdada bulunan gıda maddelerinde eksikliğe yol açabilir.
Tıbbi durumlar da beslenme boşluklarına niçin olabilir. Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı benzer biçimde birtakım tıbbi durumlar, besinlerin besinlerden emilimini engelleyebilir. Bu, muhtelif besinlerde eksikliğe yol açabilir.
İlaçlar da beslenme boşluklarına niçin olabilir. Birtakım ilaçlar gıdalardan gıda emilimini engelleyebilirken, ötekiler muayyen bir gıda maddesinde eksikliğe niçin olabilir.
Hamilelik ve emzirme de beslenme boşluklarına yol açabilir. Hamilelik esnasında, hanımefendilerin normalde tükettiğinden daha çok kalori ve gıda tüketmesi icap eder. Bu, bebeğin muntazam bir halde büyümesi ve gelişmesi için gereksinim duyduğu gıdaları aldığından güvenli olmak içindir. Emzirme ek olarak hanımefendilerin daha çok kalori ve gıda tüketmesini gerektirir.
Yaşlılık da beslenme boşluklarına yol açabilir. İnsanlar yaşlandıkça, vücutları yemeklerden gıdaları emmede daha azca bereketli hale gelir. Bu, muhtelif besinlerde eksikliğe yol açabilir.
Sosyoekonomik vaziyet da beslenme açıklarında rol oynayabilir. Zaruret içerisinde yaşayan insanların sıhhatli gıdalara erişimi çoğu zaman sınırlıdır. Bu, muhtelif besinlerde eksikliğe yol açabilir.
IV. Beslenme Eksikliğinin Neticeleri
Beslenme eksikliklerinin birçok kararı olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Azalmış bağışıklık
- Kronik rahatsızlık riskinin artması
- Tükenmişlik
- Ruh hali değişiklikleri
- Kg alımı
- Cilt sorunları
- Saç dökülmesi
- Diş sorunları
Beslenme eksikliklerinin neticeleri hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün. Rejiminizi değerlendirmenize ve ihtiyacınız olan gıdaları aldığınızdan güvenli olmak için değişimler yapmanıza destek olabilirler.
V. Beslenme Eksikliklerinin Tanısı
Beslenme eksikliklerinin tanısı muhtelif yöntemlerle yapılabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:
Kan testleri: Kan testleri, kandaki muhtelif gıda maddelerinin seviyelerini ölçmek için kullanılabilir. Bu, muayyen besinlerdeki eksiklikleri belirlemeye destek olabilir.
Beslenme geçmişi: Beslenme geçmişi, kafi oranda tüketilmeyen yemekleri belirlemeye destek olabilir. Bu, diyetin iyileştirilebileceği alanları belirlemeye destek olabilir.
Fizyolojik muayene: Fizyolojik muayene, beslenme eksikliklerinin alemet ve semptomlarını belirlemeye destek olabilir. Bu alemet ve semptomlar şunları içerebilir:
* Tükenmişlik
* Zayıflık
* Kg kaybı
* Saç dökülmesi
* Cilt sorunları
* Anemi
* Kemik ağrısı
* Cılız bağışıklık fonksiyonu
Öteki testler: Beslenme eksikliklerini teşhis etmek için kullanılabilecek öteki testler şunlardır:
* İdrar testleri
* Dışkı testleri
* Kemik yoğunluğu testleri
Beslenme açığı tespit edildikten sonrasında, vücudun gereksinim duyduğu gıdaları aldığından güvenli olmak için beslenmede değişimler yapılarak bu aleni giderilebilir.
VI. Beslenme Eksikliklerinin Tedavisi
Beslenme boşluklarının tedavisi, noksan olan muayyen besinlere bağlıdır. Genel hatlarıyla tedavi, bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler içeren sıhhatli bir rejim yemeyi ihtiva eder. Birtakım durumlarda, gıda takviyeleri almak da gerekebilir.
Örnek olarak, bir kişide demir eksikliği var ise, kırmızı et, kümes hayvanları, balık, fasulye ve koyu yapraklı yeşillikler benzer biçimde daha çok demir açısından varlıklı yiyecekler yemeleri gerekebilir. Ek olarak demir takviyesi almaları gerekebilir.
Kişide D vitamini eksikliği var ise, güneşte daha çok süre geçirmesi yahut D vitamini takviyesi alması gerekebilir.
Şayet bir kişide çinko, kalsiyum yahut potasyum benzer biçimde öteki gıda maddeleri eksikliği var ise, bu gıdaları içeren daha çok yemek tüketmesi yahut takviye alması gerekebilir.
Beslenme açığını tedavi etmenin en iyi yolunu belirlemek için bir sıhhat uzmanıyla çalışmak önemlidir. Bir sıhhat uzmanı, noksan olan muayyen gıdaları belirlemeye ve bu gıdaları almanın en iyi yolunu önermeye destek olabilir.
VII. Beslenme Eksikliklerinin Önlenmesi
Diyetinizdeki besinsel boşlukları önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Bütün gıda gruplarından muhtelif yiyecekler yiyecek
- Olası olduğunca tam, işlenmemiş besinleri tercih edin
- İşlenmiş gıdaların, şekerli içeceklerin ve sağlıksız yağların tüketimini sınırlamak
- Olası olduğunca evde kendi yemeğinizi pişirin
- Günlük multivitamin ve mineral takviyesi almak
Bu ipuçlarını takip ederek vücudunuzun sıhhatli ve kuvvetli kalmak için gereksinim duyduğu gıdaları aldığınızdan güvenli olabilirsiniz.
Beslenme Eksiklikleri İçin Gıda Takviyeleri
Gıda takviyeleri, rejiminizdeki gıda eksikliklerini gidermenin yararlı bir yolu olabilir. Sadece, takviyelerin sıhhatli bir diyetin yerine kullanılmaması icap ettiğini unutmamak önemlidir. Gıda takviyelerine ihtiyacınız olup olmadığını ve sizin için hangilerinin doğru bulunduğunu öğrenmek için doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşün.
Her biri değişik gıda maddeleri elde eden birçok değişik gıda takviyesi türü mevcuttur. En yaygın gıda takviyelerinden bazıları şunlardır:
- A vitamini
- B12 vitamini
- D vitamini
- Kalsiyum
- Ütü
- Omega-3 yağ asitleri
Bir gıda takviyesi seçerken, her gıda maddesinden doğru oranda aldığınızdan güvenli olmak için etiketi dikkatlice okumanız önemlidir. Ek olarak, takviyenin sizin için güvenilir olduğu için güvenli olmak için doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşmelisiniz.
Gıda takviyeleri genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmenin yararlı bir yolu olabilir. Sadece, bu tarz şeyleri zekice kullanmak ve herhangi bir takviye almaya başlamadan ilkin doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle görüşmek önemlidir.
IX. Beslenme Eksiklikleri Üstüne Inceleme
Beslenme eksikliklerinin insan sağlığı üstündeki etkisine dair giderek artan bir inceleme camiası var. Bu araştırmanın birtakım temel bulguları şunlardır:
- Beslenme eksiklikleri kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve kanser benzer biçimde kronik rahatsızlık riskini artırabilir.
- Beslenme eksiklikleri hem de bilişsel işlevlerin bozulmasına, bağışıklığın azalmasına ve enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artmasına da yol açabilir.
- Beslenme eksiklikleri bireyin ruh halini ve davranışlarını da etkileyebilir, yorgunluğa, sinirliliğe ve konsantrasyon zorluğuna yol açabilir.
Beslenme boşlukları üstüne meydana getirilen araştırmalar hemen hemen erken aşamalardadır, sadece bu boşlukların insan sağlığı üstünde mühim bir etkiye haiz olabileceği açıktır. İyi sağlığı korumak için en mühim olan muayyen gıdaları belirlemek ve beslenme boşluklarını önlemek ve aşmak için stratejiler geliştirmek için daha çok araştırmaya gereksinim vardır.
S: Beslenme eksiklikleri nedir?
A: Beslenme boşlukları, rejiminizin temel gıda öğelerinden mahrum olduğu alanlardır. Bu, kafi meyve ve sebze yememek, oldukça fazla işlenmiş besin tüketmek yahut gıda emilimini engellemiş olan muayyen tıbbi rahatsızlıklara haiz olmak benzer biçimde muhtelif nedenlerle olabilir.
S: Beslenme eksikliklerinin neticeleri nedir?
A: Beslenme eksikliklerinin muhtelif neticeleri olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve kanser benzer biçimde kronik rahatsızlık riskinde artış
- Azalmış bağışıklık fonksiyonu
- Artan bitkinlik
- Daha sıska bilişsel işlev
- Cilt sorunları
S: Beslenmemdeki gıda eksikliklerini iyi mi tespit edebilirim?
A: Beslenmenizdeki gıda eksikliklerini tespit etmenin birkaç yolu vardır:
- Gıda alımınızı izlemek için birkaç gün süresince bir beslenme günlüğü tutun.
- Temel gıda öğelerinizin seviyesini denetlemek için kan testi yaptırın.
- Doktorunuzla yahut diyetisyeninizle görüşün.
S: Beslenmemdeki gıda eksikliklerini iyi mi giderebilirim?
Beslenmenizdeki gıda eksikliklerini gidermenin birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Muhtelif meyve ve sebzeler tüketin.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Yağsız protein kaynakları tüketin.
- Sağlıksız yağları sınırlayın.
- Bolca su için.
Beslenme alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise doktorunuzla yahut diyetisyeninizle görüşün.
0 Yorum