Zencefil, yüzyıllardır tıbbi ve mutfak özellikleri için kullanılan oldukça yönlü ve leziz bir köktür. İyi bir vitamin, mineral ve antioksidan deposudur ve aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım sıhhat faydası olduğu gösterilmiştir:
- Azaltılmış apse
- İyileştirilmiş hazım
- Güçlendirilmiş bağışıklık
- Azaltılmış ağrı
- Kalp sağlığının iyileştirilmesi
Rejiminize daha çok zencefil katmanın yollarını arıyorsanız, bunu yapmanın bir takım leziz ve rahat yolu vardır. Smoothielere, salatalara, çorbalara ve güveçlere ekleyebilir yahut çay, zencefilli gazoz yahut öteki içecekler yapmak için kullanabilirsiniz.
İşte zencefili sağlığınızı iyileştirmek için kullanmanıza destek olacak birtakım ipuçları ve esin kaynakları:
- Taze zencefili sıcak suda 5-10 dakika demleyerek zencefil çayı yapın.
- Rendeden geçirilmiş zencefili smoothielere, salatalara, çorbalara ve güveçlere ilave edin.
- Mide bulantısı, hareket hastalığı ve öteki hazım problemlerine karşı zencefili naturel bir umar olarak kullanın.
- Zencefil, bal ve maden suyunu birleştirerek kendi zencefilli gazozunuzu yapın.
Zencefil, genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenin leziz ve sıhhatli bir yoludur. O halde niçin bugün denemiyorsunuz?
Antet | Hususiyet |
---|---|
Zencefil |
|
Zencefil tarifleri |
|
Zencefil çayı |
|
Zencefilin yararları |
|
Zencefil sağlığı |
|
2. zencefil
Zencefil, geleneksel tıpta yüzyıllardır birçok sıhhat faydası için kullanılmaktadır. Kökeninin Çin olduğu ve 5.000 yıldan uzun süreden beri kullanıldığı düşünülmektedir. Zencefil ondan sonra Hindistan'a getirilmiş ve burada Ayurveda tıbbında popüler bir bileşen haline gelmiştir. Orta Yüzyıl'da zencefil Arap tüccarlar tarafınca Avrupa'ya getirilmiş ve hızla yiyecek pişirmede popüler bir baharat haline gelmiştir. Günümüzde zencefil, tıbbi ve mutfak özellikleri için dünya genelinde kullanılmaktadır.
3. Zencefilin sıhhat faydaları
Zencefil, yüzyıllardır geleneksel tıpta muhtelif hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Çağdaş araştırmalar bu geleneksel kullanımların çoğunu doğrulamıştır ve zencefilin aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım sıhhat faydası olduğu gösterilmiştir:
- Azaltılmış apse
- İyileştirilmiş hazım
- Bulantı önleyici etkisinde bırakır
- Ağrı kesici
- Kan şekeri seviyelerinin düşmesi
- Kalp sağlığının iyileştirilmesi
- Güçlendirilmiş bağışıklık fonksiyonu
- Antioksidan koruma
Zencefil, muhtelif sıhhat koşullarını iyileştirmek için kullanılabilen emin ve etken bir bitkidir. Sadece zencefilin birtakım ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmamak önemlidir, bundan dolayı zencefil takviyeleri almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz devamlı en iyisidir.
4. Zencefil çeşitleri
Zencefilin birçok değişik türü vardır ve her birinin kendine has bir hazzı ve aroması vardır. En yaygın zencefil türlerinden bazıları şunlardır:
- Taze zencefil
- Kurutulmuş zencefil
- Zencefil tozu
- Kristalize zencefil
- Şekerlenmiş zencefil
Taze zencefil en leziz zencefil türüdür sadece raf ömrü de en kısa olanıdır. Kurutulmuş zencefil taze zencefilden daha azca lezzetlidir sadece raf ömrü daha uzundur. Öğütülmüş zencefil, zencefili tariflerde kullanmanın rahat bir yoludur sadece taze zencefil bulmak daha zor olabilir. Kristalize zencefil, çoğu zaman tatlılarda kullanılan tatlı ve çiğnenebilir bir zencefil türüdür. Şekerlenmiş zencefil, çoğu zaman şekerlemelerde ve öteki tatlı ikramlarda kullanılan tatlı ve ekşi bir zencefil türüdür.
Her zencefil türünün kendine has bir hazzı ve aroması vardır, bundan dolayı en oldukça hoşunuza gideni bulmak için değişik zencefil türlerini denemeniz önemlidir.
5. Zencefil iyi mi seçilir?
Zencefil seçerken, sert, pürüzsüz ve lekesiz rizomları arayın. Kabuğu aleni kahverengi, eti ise nefes sarı olmalıdır. Zencefilin kuvvetli, baharatlı bir aroması olmalıdır.
Zencefilin tazeliğini kontrol etmek için minik bir parçayı soyun ve parmaklarınızın içinde ovalayın. Zencefilin keskin, baharatlı bir kokusu olmalıdır. Zencefil hoş kokulu değilse taze değildir.
Zencefil buzdolabında üç haftaya kadar saklanabilir. Zencefilin raf ömrünü uzatmak için onu streç filme sarın ve kapalı bir kaba koyun.
Zencefil Iyi mi Saklanır
Zencefili iyi mi kullanmayı planladığınıza bağlı olarak muhtelif şekillerde saklayabilirsiniz.
Taze zencefili saklamak için kağıt havluya sarın ve plastik bir torbaya koyun. Torbayı buzdolabında 2 haftaya kadar saklayın.
Taze zencefili dondurmak için rendeleyin ve dondurucuya müsait bir torbaya koyun. Torbayı dondurucuda 6 aya kadar saklayın.
Zencefili kurutmak için incecik dilimleyin ve bir fırın tepsisine koyun. Zencefili düşük sıcaklıktaki bir fırında (200 aşama Fahrenheit) 2-3 saat yahut kuru ve çıtır olana kadar pişirin. Kurutulmuş zencefili hava geçirmez bir kapta serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Zencefil şurup içerisinde de saklanabilir. Zencefil şurubu yapmak için eşit oranda su ve şekeri bir tavada birleştirin. Karışımı kaynatın, peşinden rendeden geçirilmiş zencefili ilave edin. Ateşi kısın ve 10 dakika yahut zencefil yumuşayana kadar pişirin. Şurubu süzgeçten geçirin ve hava geçirmez bir kapta buzdolabında 2 aya kadar saklayın.
Zencefil ile Iyi mi Yiyecek Pişirilir
Zencefil, muhtelif yemeklerde kullanılabilen oldukça yönlü bir malzemedir. Hem tatlı bununla beraber tuzlu yiyeceklere eklenebilir ve ferahlatıcı, keskin bir tat katabilir.
Zencefilli yiyecek pişirmek için birkaç ipucu:
- Zencefil tazeyken en iyisidir. Kuru zencefil kullanıyorsanız, kullanmadan ilkin 10-15 dakika sıcak suda bekleterek tekrar nemlendirdiğinizden güvenilir olun.
- Zencefil, yiyeceklere pişirmenin herhangi bir aşamasında eklenebilir. Sadece, güveç yahut çorba benzer biçimde uzun zaman pişirilen bir yemeğe ekliyorsanız, oldukça baskın olmaması için pişirmenin sonuna doğru eklemek isteyebilirsiniz.
- Zencefil hem pişmemiş bununla beraber pişmiş yemeklerde kullanılabilir. Pişmemiş zencefil kullanırken, yemesi rahat olsun diye incecik rendelediğinizden yahut doğradığınızdan güvenilir olun.
- Zencefil, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklere lezzet katmak için kullanılabilir:
- Çorbalar
- Güveçler
- Salatalar
- Et, kümes hayvanı yahut balık içeren yemekler
- Tatlılar
- Zencefil çayı: 1 tatlı kaşığı rendeden geçirilmiş zencefili 1 bardak sıcak suda 5-10 dakika demleyin.
- Zencefilli limonata: 1 su bardağı limon suyu, 1 su bardağı su ve 1/2 su bardağı rendeden geçirilmiş zencefili bir sürahiye koyun. Buz ve tatlandırıcıyı damak tadınıza bakılırsa ilave edin.
- Zencefilli su: Bir sürahi suya 1-2 inç rendeden geçirilmiş zencefil ilave edin. Buzdolabında bir gece beklemeye alın.
- Zencefilli gazoz: 1 su bardağı zencefilli gazoz, 1/2 su bardağı limon suyu ve 1/4 su bardağı rendeden geçirilmiş zencefili bir sürahiye koyun. Buz ve tatlandırıcıyı damak tadınıza bakılırsa ilave edin.
- İltihabı azaltmak
- Bağışıklığı güçlendirmek
- Sindirime destek olmak
Zencefil, yemeklerinize oldukça fazla lezzet katabilecek leziz ve oldukça yönlü bir malzemedir. Zencefili yemeklerinizde kullanmanın değişik yollarını kontrol edin ve en oldukça neyi sevdiğinizi bulun!
Zencefil tarifleri
Zencefil, muhtelif yemeklerde kullanılabilen oldukça yönlü bir malzemedir. İşte en sevdiğimiz zencefil tariflerinden birkaçı:
Daha çok zencefil tarifi için şu sayfamıza göz atmayı ihmal etmeyin: zencefil tarifleri sayfa.
9. Zencefilli içecekler
Zencefil, hem sıcak bununla beraber soğuk olmak suretiyle muhtelif içeceklerde kullanılabilen oldukça yönlü bir malzemedir. Zencefil çayı popüler bir seçimdir ve evde yapmak kolaydır. Rendeden geçirilmiş zencefili birkaç dakika sıcak suda beklemeye alın, peşinden süzgeçten geçirin ve keyfini çıkarın. Zencefil ek olarak smoothielere, meyve sularına ve kokteyllere de eklenebilir.
İşte deneyebileceğiniz birkaç zencefil içeceği tarifi:
Zencefil içecekleri zencefilin yararlarından yararlanmanın leziz ve sıhhatli bir yoludur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye, sindirimi iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya destek olabilirler.
Sual & Yanıt
S: Zencefilin sıhhat açısından yararları nedir?
A: Zencefilin birçok sıhhat yararına haiz olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
S: Zencefil iyi mi seçilir?
A: Zencefil seçerken, sert, dolgun ve aleni kahverengi kabuklu rizomları arayın. Yumuşak, buruşuk yahut kırışık kabuklu rizomlardan kaçının.
S: Zencefil iyi mi saklanır?
A: Zencefil buzdolabında 3 haftaya kadar yahut dondurucuda 6 aya kadar saklanabilir. Zencefili buzdolabında saklamak için kağıt havluya sarın ve plastik bir torbaya koyun. Zencefili dondurucuda saklamak için rendeleyin ve dondurucuya müsait bir torbaya koyun.
0 Yorum